Går det att lita på magkänslan?
I en värld där det finns oändliga möjligheter till information borde vi människor fatta allt bättre beslut. Men det stora flödet av information har visat sig vara svårt att hantera med de begränsningar vi har i hjärnkapacitet, koncentration och minne. Som motreaktion väljer vi istället att lita på vår magkänsla, vår intuition. Den har trots allt formats under hundratusentals år, så den bör ju vara ett evolutionärt mästerverk med förmågan att känna in vad som är bäst för oss. Eller?
Nja. Visserligen vill magkänslan enligt evolutionära principer främja vår överlevnad och fortplantning, men just de egenheterna gör den också överdrivet försiktig och benägen att ha fel. Det som var överlevnadsmässigt vettigt på savannen för 50 000 år sedan är inte per automatik det som är viktigt idag.
Daniel Kahneman, psykolog och nobelpristagare i ekonomi 2002, listar tre punkter som krävs för att intuitionen ska vara någonting att lita på: Det krävs (1) en regelbundenhet i utfall, (2) snabb feedback och att vi (3) har stor erfarenhet av det mönster som uppstår. Det gör att brandmän, schackspelare och narkosläkare har utmärkta förutsättningar att kunna lita på sin intuition, medan börsmäklare, terapeuter och ansvariga för anställningsintervjuer bör förlita sig på annat än sin egen magkänsla.
Tre anledningar till att vi tror för mycket på vår egen magkänsla:
Mönstersökande. På savannen var det viktigt att vi förstod att det inte bara är den där röda svampen med vita prickar som gör att vi mår illa, utan att det kan vara vettigt att undvika alla liknande svampar. Eller att det inte bara är just det där lejonet som åt upp vår bästa krigare som är farligt, utan förmodligen alla lejon. Tyvärr gör det här också att vi inkluderar för mycket i de mönster vi tycker oss se. Det kan leda till fobier som att vi blir rädda för alla hundar, trots att det var morfars ilskna tax som bet oss, men också felbedömningar av människor för att den nya personen vi träffar påminner oss om någon vi träffat förut.
Brist på snabb feedback. Vår hjärna är utvecklad för att hantera situationer här och nu och reagerar på belönande dopaminutsöndring och kortisolutlöst rädsla, inte på långsiktiga kausala effekter. Det gör att vi har svårt att komma ihåg hur det är att må dåligt när vi mår bra, hur vi tänkte när vi var tonåringar eller vad som gjord att vi köpte den där träningscykeln. Många av de beslut vi tar leder till dock långsiktiga konsekvenser; att inte träna, att röka eller att spendera tid på jobbet istället för med familjen. Samband mellan beslut och utgång beror oftast på en lång rad faktorer, medan vår tankeförmåga är begränsad till att hantera ungefär fem olika informationsbitar på en gång. Det gör att vi inte kan hantera allting som spelar roll för att förstå en viss konsekvens, utan istället använder oss av tankegenvägar och förenklingar som kan fungera väl, men också riskerar att skjuta snett. Där kan artificiell intelligens och maskininlärning vara till stor nytta, då den kan ta in och processa betydligt större mängder information och se subtilare samband än vad vi har förmåga till.
Dunning-Kruger effekten. Experter förstår ofta när de inte förstår, medan folk med ringa kunskap tror sig veta långt mer än vad de gör. Det gör att vi överskattar vår egen förmåga om vi inte har så stor kunskap, medan en expert tror sin kunskap vara mindre speciell än den faktiskt är. Vi missar också att ta in hur stor roll tur spelar i utfall, och tillskriver oss själva en långt större kausal kraft när det kommer till beslut som leder till bra utfall, medan vi tillskriver dåliga utfall omkringliggande faktorer som vädret, börsens nyckfullhet eller en idiot till chef.
Så vår magkänsla kan vara ett användbart verktyg när det kommer till beslut kopplade till vardagserfarenhet. Har du en känsla av att din vän är arg, att du kommer kunna parkera i den där luckan mellan de två bilarna eller att du inte kommer att bli klar med presentation i tid, kan det vara vettigt att lita på din intuition.
Får du däremot för dig att göra detsamma när det kommer till vilken bostad du ska köpa, om du ska anställa en medarbetare eller välja karriär, riskerar du att fatta sämre beslut. Då är det bättre att göra en ordentlig plan, skriva ner vad du är ute efter och ställa upp tydliga kriterier som du sedan håller dig till.