Hönsskit som oväntad nudge!

höna-nudging-ikon.jpg

Valborgsmässofirandet är en av de största festerna på året i både Lund och Uppsala. En tid när studenter, ungdomar och vuxna tar sig ur husen, hoppas på att värmen har kommit och sätter sig på picknickfiltar för att fira och njuta av våren. En fin tradition tycker en del, ett skadligt supande som skräpar ner staden tycker andra. Oavsett syn på firandet i sig, är det en klart dålig idé i en tid när stora delar av världen har utegångsförbud, och man i Sverige inte får vistas mer än 50 personer på ett och samma ställe. 

Oron finns att det traditionsenliga firandet upplevs som så viktigt att folk kommer att bryta mot riktlinjerna. Det är främst unga som är ute och firar, och unga har upprepat visat sig vara de som är sämst på att lyda råden från Folkhälsomyndigheten och andra rådgivande organisationer runt världen. Framförallt unga män har visat sig sämre på att uppmärksamma, komma ihåg och lyda de riktlinjer som finns. Hjärnan hos människor är inte fullt utvecklad förrän i tidiga vuxenåldern, och det gäller framförallt den del av hjärnan - prefrontalcortex - som är ansvarig för väl övervägda beslut när det kommer till risktagande. Det är dessutom bara en minoritet av de som har dött som är unga, så det är inte så konstigt att de tar det på mindre allvar. Problemet är inte heller huvudsakligen att de ska bli sjuka och allvarligt drabbade, utan att de ska agera mulåsnor åt viruset som på det sättet tar sig vidare till föräldrar, vänner eller andra grupper som i sin tur är känsligare för virusets negativa effekter. 

Så hur kan smittspridningen som riskerar att ske på Valborg förhindras?

När nudging nämns som beteendepåverkande metod brukar fältets inofficiella slogan “Gör det lätt att göra rätt” dyka upp. Ju mindre krävande det är att bete sig på ett sätt, desto mer sannolikt är beteendet. I Coronatider har vi lärt oss att god handhygien, social distans och att stanna hemma vid sjukdomssymtom är effektiva metoder. Och om det står en flaska handsprit strax innanför dörren är det troligare att du använder den, än om du måste gräva upp flaskan ur din väska. Finns det ett handfat tydligt synligt så används det oftare än om det står i ett hörn. Det gäller till och med för läkare på sjukhus trots att de fått vikten av god handhygien inpräntat under hela sin utbildning.


Det som ofta glöms bort är att uttrycket “Gör det lätt att göra rätt” också har en motpol. Ett beteendes enkelhet har inte bara med det beteendet i sig att göra, utan också hur enkla eller svåra alternativa beteenden är. Det ger oss uttrycket “Gör det svårt att göra fel”. Det här har Lunds kommun tagit fasta på för att försöka motverka folksamlingar på Valborg. De har valt att sprida ut ett ton med hönsgödsel på gräset i Stadsparken. Gräset glädjer sig över tillskottet av näring, medan människorna får det väldigt mycket svårare att hänga på gräsmattor som stinker. Nudgingbolaget applåderar imponerat.

Lina Karlsson