Gör det svårt att göra fel

Foto: Edvin Johansson/Unsplash

Foto: Edvin Johansson/Unsplash

En hållbar påminnelse

Det är lätt att bli blind för hur bra den plats man bor på är, så den här typen av påminnelser får jag gärna ibland! Göteborg har fyra år i rad utsetts till världens mest hållbara resmål av Global Destination Sustainability Movement, och The Independent gör ett besök för att se vad det handlar om. Ett tydligt exempel på Göteborgs hållbarhetsprofil kommer från Västtrafik och Transdev som gjort att vi har Nordens största flotta av elbussar på stadens gator. I ett vidare perspektiv så är det här också ett tydligt exempel på den psykologiska mekanismen att anpassa sig till den situation man befinner sig i. Människor är fascinerande varelser i hur oroliga vi kan vara inför att någonting händer, men hur snabbt man sedan anpassar sig till den nya verkligheten. Det gäller oavsett om en relation tar slut, vi flyttar städer, byter jobb, vinner miljoner på lotteri eller blir av med ett ben. Vår lycka styrs bara till ungefär 10% av de externa omständigheterna, medan 40% beror på våra gener och 50% hur vi agerar i vardagen. Saker som vad vi väljer att fokusera på, hur vi spenderar tid, vilka vi umgås med och om vi tar möjligheten att stanna upp för att njuta av blommorna. Jag ska stanna upp och njuta lite extra av att bo i Göteborg i veckan.

 
Bild: TikTok

Bild: TikTok

"Gör det svårt att göra fel" är inte lika catchy som "gör det lätt att göra rätt", men lika viktigt

En inofficiell slogan inom nudging och beteendepåverkan som ofta dyker upp är "gör det lätt att göra rätt". Det är ett utmärkt tips. Människor är biologiskt bekväma av sig och för att uppmuntra ett beteende är det ofta effektivt att minska friktionen så mycket det bara går. Det som inte lika ofta lyfts fram är att motsatsen också är sann: vill vi minska ett beteende så är det effektivt att öka friktionen. TikTok fick hjälp av en beteendekonsultbyrå och applicerade det här i sin app. Videos som påstår saker utan att faktagranskare kan bekräfta det, markeras med ett varningsbudskap om att innehållet kanske inte är sant. Det är fortfarande möjligt att se och dela för alla som vill, men friktionen har ökat vilket i sin tur minskade delandet av filmerna med 24%.

 
Foto: Fleur Brebels/Unsplash

Foto: Fleur Brebels/Unsplash

Dejta bättre med hjälp av beteendevetenskap

Den begränsade rationalitet och klokhet vi alla får kämpa med till vardags är inte minst närvarande i våra dejtingliv. Vem vi gillar, varför, vad vi tänker att vi är ute efter och vem vi faktiskt skulle må bra av att vara med är inte saker som alltid hänger ihop. Logan Ury är beteendevetare, författare och relationsexpert på dejtingappen Hinge, som har som slogan "Designed to be deleted". Det har jag inte tagit på allvar innan jag läste den här utmärkta intervjun som Christina Gravert gjort med Logan, där de diskuterar misstagen vi gör och hur beteendevetenskapen kan hjälpa till att göra dejtingen bättre.

 

Veckans spaning avslutar jag med ett citat som visar på en attityd som jag önskar att hela mänskligheten kunde ha:

No one enjoys being wrong, but I do enjoy having been wrong, because it means I am now less wrong than I was before.
— Daniel Kahneman, psykolog och nobelprisvinnare i ekonomi 2002

Få nästa veckas spaning direkt i din inkorg. Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!

Kajsa Järner