Det finns många dumma sätt att dö, och många smarta att leva.

Bild: Lisa Mendelow och Katya Kuzi

Bild: Lisa Mendelow och Katya Kuzi

Det finns många dumma sätt att dö, och många smarta att leva.

De flesta behöver inte dö så unga som de är. Av de tio vanligaste dödsorsakerna är allihopa faktorer som påverkas av vårt beteende. Vi tränar för lite, äter för mycket, tvättar inte händerna ordentligt, tar inte medicinen som vi ska, sover för lite och mycket mer som bidrar till att vi dör för tidigt. Det är problem som har en biologisk grund men förvärras av hur världen omkring oss är uppbyggd. Center for advanced hindsight (CAH) har kommit med en fantastisk och övergripande rapport om beteendevetenskapens många möjligheter att bidra till ett långt och hälsosamt liv. Jag gillar skarpt hur de byggt upp förståelsen av hälsa i form av ett träd. Grunden är en finansiell förmåga som tillåter överlevnad, därefter kommer livsstil och vaccinering - att förebygga och hindra ohälsa från att uppstå, och först därefter kommer behandlingen av problem. Det är också vad som visas väldigt tydligt i boken The nurture effect av Anthony Biglan, där det även finns ekonomiska uträkningar som visar att en dollar investerad i prevention ofta besparar framtida kostnader på 5–50 gånger så mycket.

Foto: Harvard/Unsplash

Foto: Harvard/Unsplash

En gratis psykologikurs i absoluta världsklass

Har du någonsin tänkt att det vore kul och intressant att lära dig mer psykologi? Nu har du chansen! Steven Pinker, en av världens främsta psykologer, håller under våren en introduktionskurs i psykologi på Harvard. Någonting han gjort under åtminstone de senaste 25 åren. Första avsnittet är en fantastisk genomgång av vad som gör människor så svåra att ersätta med robotar, och därigenom vad som gör människor till människor. Föreläsning två, föreläsning tre och föreläsning fyra finns också uppe, och följer du Steven Pinker på Twitter kommer du hitta fler framöver.

 

Vet okunniga människor om att de är okunniga?

Dunning-Kruger-effekten beskriver att folk som kan lite inom ett fält oftast är omedvetna om hur lite de kan, medan experter ofta underskattar hur mycket de kan. Det lyfts gärna fram i media och populärvetenskap som att idioter inte vet om att de är idioter. Problemet är bara att det inte verkar stämma. De som är okunniga vet också om att de är okunniga. Ny forskning utifrån ett matematiskt perspektiv visar att effekten uppstår med totalt slumpmässiga siffror genererade i Excel, vilket inte händer med psykologiska mekanismer som beror på människors systematiska feltänkande.

 
Bild: Alisha Liu

Bild: Alisha Liu

3:45 PM

En vacker video av Alisha Liu om hur stort livet är, och hur möjligt det ändå är att stanna där du är.

Få nästa veckas spaning direkt i din inkorg. Prenumerera på vårt nyhetsbrev här!

Kajsa Järner