Varför binge-watching är en dålig idé

binge_watching.jpg

Tablå-tv-tittandet är snart ett minne blott. I stället har streamingtjänsterna Netflix, Disney+, HBO och andra tagit ett ordentligt nafs av tv-tittar-kakan. Du kan titta på vad du vill när du vill, slipper vänta en hel vecka på nästa avsnitt och du kan klämma en hel säsong direkt. Men det finns ett problem. Och det är att inte bara tablå-tv-tittandet, utan även vårt minne, riskerar att bli ett minne blott.

Alan Jern har tittat på fenomenet i Psychology Today, och han slår fast att även om binge-watching är härligt i stunden, så är behållningen av serien mindre på längre sikt. För minnet har det visat sig vara klart sämre att daska av en serie på kort tid. Det har att göra med två minnesprinciper. Mer om dem längre ner.

Tv-recensenten Brian Grubb menar att det finns flera skäl till att serierna WandaVision, The Mandalorian och Ted Lasso har blivit så uppskattade – och att ett av dem är att de släpper ett avsnitt i veckan.

 ”I think [the sort of ongoing] conversation is what I miss most when a show dumps its episodes all at once. It becomes impossible to talk about it in any sort of organized way. Everyone is on a different episode and some people finished everything the first weekend.
... Shows are good. Episodes are good. Stopping to think about what you saw and talking about it with other people who just saw the same thing is good. We should do more good things.”

Och det är här minnesforskningen kommer in i bilden.

1. Elaborative encoding

När man stannar upp och pratar med andra om vad man sett, stärker man minnet av sin upplevelse. Diskussioner med vänner, förväntningar och spekulationer mellan avsnitten är ett bra sätt att öva minnet. Ju fler kopplingar man gör mellan ny information och det man redan vet, och ju rikare de associationerna är, desto starkare blir minnet.

2. Spacing effect

Att sprida ut kunskapsinhämtande på längre tid är bättre för minnet, än att trycka in allt på ett pass. Om du vill lära dig någonting på en timme, är det alltså bättre att plugga tio minuter åt gången, sex gånger över en dag, än att studera i en timme i sträck.

Så även om vi nu har möjlighet att sträcktitta på en serie, så kanske vi bör inspireras av avhållsamheten. För våra relationers skull, det njutbara i att se fram emot någonting bra, för våra möjligheter till givande diskussioner och inte minst för vårt minne, så är det dags att börja längta igen.

Källa:
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/overthinking-tv/202103/why-you-should-stop-binge-watching

Kajsa Järner