Tänk som en (bra) forskare

eye.gif

Bra forskning ger bra resultat

Vid det här laget är ni nog alla bekanta med bekräftelsebias, att vi hittar och lyssnar på den information som stämmer med vad vi själva tycker, men frånser den som går emot våra åsikter. Det är ett fenomen som har upprepats i forskning igen och igen. Nypublicerad forskning från Jessica Salvatore och Thomas Morton på ämnet gör mig lycklig. Inte bara är studien förregistrerad så att vi vet att deras resultat inte beror på tveksamma forskningsmetoder, utan de har dessutom nollresultat. Alltså att det de försökte göra inte fungerade. 

De både bekräftade det vi känner till sen tidigare – att vi hellre lyssnar på information som stämmer med det vi tror - och försökte göra något åt det. Att genom en kort utbildning minska effekten av bekräftelsebias. Det funkade inte alls. Vilket delvis förstås är tråkigt, att det är svårt att undvika den polarisering av åsikter och vår tjurskallighet när det kommer till att fortsätta tro det vi vill tro, men också upplyftande; för det är exakt så här forskning ska gå till. En möjlig lösning tas fram, testas och utvärderas. Sen styrs det fortsatta arbetet utifrån det. 

Det är också grunden i vad vi gör på Nudgingbolaget när vi jobbar med företag. Vi må ha en bättre förståelse för människor än de flesta, men varje människa och situation är unik, och beteende behöver utvärderas var det sker. Det är där forskningens sätt att tänka skiner. Det finns dessutom forskning som visar att entreprenörer tränade att tänka som forskare, tjänar mer pengar och är mer framgångsrika än de som inte fått samma utbildning. Så låt oss alla bli lite mer som forskare!

 

Du vet bäst

Vi kämpar alla med att leva mer som vi vill. Oavsett om det är att träna mera, skriva en bok eller tillbringa mer tid med familjen, så vet vi oftast vad det är som behövs. Våra mål är till stor del en gradvis skillnad, och inte någonting helt väsenskilt från nuläget. Det gör att vi vet vad som borde göras, men har svårt att ta tag i det. Nudging har en lång rad tekniker för att öka sannolikheten för att det ska bli av. Ett sätt som Katy Milkman beskriver i sin nya bok "How to change" för att ändra på det, upplevs intuitivt smått paradoxal. Istället för att få tips och råd för att ändra på livet, så tjänar vi mer på att själva ge tipsen till någon annan. Det påverkar mer, än om någon utifrån försöker rådge oss hur vi ska göra. Att bli tillsagd gör att vi automatiskt går in i ett försvarsläge för varför vi beter oss som vi gör, medan om vi rådger någon annan så är det svårt att ursäkta sig, utan blir mer av en motiverande påminnelse.

 
ball.gif

Utbilda dig, gratis och var som helst

Daniel Kahneman, John Cleese och Dan Ariely på ett och samma ställe? En udda kombination kan tänkas, men inspirerande och spännande säger jag! Nu på fredag 11 juni är det inte bara EM-premiär, utan även dags för Nudgestock 2021. En heldag med föreläsningar från en del av världens skarpaste beteendehjärnor. Anmälan och deltagande är gratis, och även om föreläsningarna säkert är tillgängliga i efterhand, så är det oftast ett bra beteendeknep att göra saker nu istället för att tro att det kommer att bli av framöver. Så häng med mig i chatten och inspireras!

 

Sommarens beteendeböcker

Tiden för ledighet och fördjupning i allt från solstolen och havet till beteendevetenskapen närmar sig. Har du inte bestämt vilka böcker du ska ägna dig åt i sommar än, så har The Behavioral Scientist en lista med verk publicerade sen årsskiftet, som kommer uppfylla alla dina önskningar. 

Kajsa Järner