Större ÄR bättre, och 52 lärdomar från året

Innehåll:

  • En gigantisk beteendestudie lär oss om forskning, vikten av ödmjukhet och att testa testa testa

  • Märklig fakta från alla delar av världen

  • En restaurangupplevelse som var minnesvärd men knappast mättande

Storlek spelar roll

Jag kritiserade för ett tag sedan en forskningsartikel i tidskriften Nature, utifrån hur dåligt utformad den var. Nu har det kommit en artikel i Nature som jag vill nämna av precis motsatt skäl; den är fantastisk och ett skinande exempel på hur bra forskning kan göras.

Att det handlar om beteendeförändring gör mig förstås bara än gladare.

Det som gjorts är vad forskningsledarna kallar för en "megastudie": Fler än 60 000 försökspersoner och över 30 forskare från 15 amerikanska universitet testade 54 olika beteendeförändringsstrategier. Det gör att studien blir trovärdig på ett helt annat sätt än med studier där enskilda forskare undersöker mindre än 30 personer.

Målet var att få folk att träna mera, och en spännande del av studien var att de både internt och externt frågade en lång rad experter på beteendeförändring vilken av de över 50 strategierna de trodde skulle fungera bäst. Ingen hade rätt. Trots den världsledande expertisen inom teoretisk och praktisk beteendeförändring lyckades ingen förutsäga vad som skulle fungera bäst. Ett utmärkt exempel på den ödmjukhet man behöver ha i det här fältet. För att veta vad som funkar bäst, behöver vi test.

Det ska dock sägas att nästan hälften av testerna faktiskt fungerade för att öka träningsmängden, det var bara svårt att förutsäga vilken som skulle fungera allra bäst. Alla i experimentgrupperna fick samma grundläggande interventioner som tidigare forskning upprepat visat fungerar: påminnelser, små ekonomiska belöningar för varje tränat tillfälle och uppmaningar om att planera när, var och vad de ska träna. Nästan alla i experimentgrupperna gymmade oftare än de som befann sig i kontrollgruppen. Men vad var det då som var så svårt att förutsäga och fungerade allra bäst? Att ge ytterligare små belöningar (till ett värde av 9 cent) när man tränade första gången efter att ha missat ett planerat träningstillfälle.

Studien har förstås svagheter: Alla deltagare hade redan ett gymmedlemskap hos en enskild gymkedja, det gjordes bara under en månads tid och försöket skedde i en enskild kulturell kontext. Det går knappast att generalisera resultaten till hela världen, men det är ett studieformat som inspirerar och jag hoppas blir vanligare.

Take-aways från studien:
1) Vi har grundläggande bra koll på vad som behövs för att uppmuntra beteende
2) Testa testa testa
3) Det är okej att missa rätt beteende en gång, men då kan vi behöva lite extra motivation för nästa gång så vi inte tappar vanan

 

52 märkliga och intressanta lärdomar

Min favoritsammanfattning av året som gått är alltid Tom Whitwells 52 saker han lärt sig. Det skiftar från högt till lågt, från psykologi, till historia och teknologi. Några av mina favoriter från i år:

13. Most ransomware is designed not to install on computers that have Russian or Ukrainian language keyboards. [Brian Krebs]

32. We’ve been drawing butterflies wrong forever. [
Emily Damstra]

46. The Khmer language has 74 characters, making it annoying to type on a phone keyboard. That may be why half of Facebook Messenger’s voice traffic comes from Cambodia. [
Vittoria Elliot & Bopha Phorn]

52. A study of 14,000 Australians over 14 years found that neither being promoted nor being fired has any impact on either emotional wellbeing or life satisfaction. [
Nathan Kettlewell & co]

Veckans roligaste restaurangrecension

Geraldine DeRuiter (som driver bloggen The Everywhereist) besökte en Michelinstjärnekrog i Italien och hade en (mat)upplevelse som över-/underträffade allt hon någonsin varit med om. Texten är fantastisk, och när man tror att det inte kan bli värre, så blir det självklart det. Ett av många citat jag hade kunnat välja för att locka till läsning:

"Another course — a citrus foam — was served in a plaster cast of the chef’s mouth. Absent utensils, we were told to lick it out of the chef’s mouth in a scene that I’m pretty sure was stolen from an eastern European horror film."

Vill du i fortsättningen få sånt här direkt i din inkorg, en gång i veckan, och alltid helt gratis?

Skriv upp dig på maillistan här.

Kajsa Järner